Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 23/6


Ξυπνώντας σχολικές μνήμες …



            Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Ιουνίου 2012 εκδήλωση στο Αχλάδι Φθιώτιδας υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αχλαδιωτών, με θέμα «Ταξιδεύοντας στις Σχολικές Αναμνήσεις». Τη γιορτή συνόδευσε μουσικά το σύνολο “Ρεμπέτικο Σμυρναίικο Αστικό Τραγούδι” των ταλαντούχων μαθητών του Μουσικού Σχολείου Λαμίας.

            Η φροντισμένη διοργάνωση περιελάμβανε την αναβίωση της ιστορίας του Παλιού Δημοτικού Σχολείου, με ομιλίες και πλούσιο φωτογραφικό υλικό και βραβεύσεις παλαιμάχων και εν ενεργεία δασκάλων αλλά και νηπιαγωγών που υπηρέτησαν στο Αχλάδι. Οι παριστάμενοι είχαν επίσης την ευκαιρία να δοκιμάσουν θαυμάσια σπιτικά εδέσματα που ετοίμασαν με μεράκι γυναίκες-μέλη του Συλλόγου.

            Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Περιφερειακός Σύμβουλος κος Παρχαρίδης, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φθ/δας κος Πιλιτζίδης, ο Σχολικός Σύμβουλος κος Αργυρόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Εχιναίων κος Καραγεώργος, ο εκπρόσωπος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κος Μπλούνας, εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου Στυλίδας και πλήθος κόσμου.


Μερικές Φωτογραφίες από την εκδήλωση



Τρίτη 19 Ιουνίου 2012


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πολιτιστική Εκδήλωση στο Αχλάδι Αν. Φθιώτιδας
για το Παλιό Δημοτικό Σχολείο

            Το Δημοτικό Σχολείο Αχλαδίου, που πρωτολειτούργησε τη σχολική χρονιά 1935 - ’36, αποτέλεσε για πολλές δεκαετίες το πιο ζωντανό κύτταρο παιδείας και πολιτισμού στη μικρή κοινωνία των αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων της τοπικής κοινότητας.
            Κάτω από τη στέγη του, καθισμένοι στα ίδια θρανία, έμαθαν τα πρώτα τους γράμματα οι γιοι και οι κόρες των γηγενών, των προσφύγων του Χρυσάμπελου (Κούμπαου) της Ανατολικής Θράκης και των Σαρακατσάνων της περιοχής, αμβλύνοντας ταυτόχρονα την πολιτισμική τους ανομοιογένεια.
            Σήμερα, το Παλιό Δημοτικό Σχολείο επανέρχεται στο προσκήνιο της τοπικής επικαιρότητας, αποκτώντας ένα νέο ρόλο για τους κατοίκους του Αχλαδίου. Με τη συστέγαση των φορέων της αυτοδιοίκησης και του πολιτισμού στην παλιά διδακτική του αίθουσα, το Δημοτικό Σχολείο εντάσσεται και πάλι στη ζωή της κοινότητας και γίνεται πια το σύμβολο της κοινής πορείας των Αχλαδιωτών στην πρόοδο και τον πολιτισμό.
            Το γεγονός αυτό επέλεξε ο νεοσύστατος Πολιτιστικός Σύλλογος Αχλαδιωτών “Το Χρυσάμπελο (Κούμπαο)” για να αφιερώσει την πρώτη εκδήλωσή του με τίτλο «Ταξιδεύοντας στις Σχολικές Αναμνήσεις».
            Ευτυχείς συγκυρίες μας έδωσαν τη δυνατότητα να έχουμε πολύτιμους συμπαραστάτες και αρωγούς σ’ αυτή την πρώτη μας γιορτή το Μουσικό Σχολείο Λαμίας. Έτσι, θα έχουμε την τιμή και τη χαρά να φιλοξενήσουμε στην Πλατεία του Αχλαδίου το Σάββατο 23 Ιουνίου 2012 στις 8.30΄ μμ το σύνολο “Ρεμπέτικο Σμυρναίικο Αστικό Τραγούδι” του Μουσικού Σχολείου Λαμίας σε μια συναυλία - αναδρομή στην ελληνική μουσική του 20ού αιώνα.
            Οι ταλαντούχοι μαθητές και οι άξιοι εκπαιδευτικοί αυτού του διαφορετικού σχολείου της Φθιώτιδας αποτελούν κατάλληλο δίαυλο για να μεταδοθεί ηχηρά το μήνυμα της εκδήλωσής μας: Το Σχολείο, Παλιό και Νέο, αξίζει να έχει πάντα μια εκλεκτή θέση στην καρδιά μας, γιατί σ’ αυτό καλλιεργείται το παρόν και κυρίως επωάζεται το μέλλον του τόπου μας.


Πολιτιστικός Σύλλογος Αχλαδιωτών
“Το Χρυσάμπελο (Κούμπαο)”





Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012