Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΑΧΛΑΔΙ

Ένας δικός μας άνθρωπος, ο Παντελής Μαντζαβίνος, μαζί με τη σύζυγό του Νίκη Οριγώνη Μανζαβίνου, παρουσίασαν στη Στυλίδα την Κυριακή 16 Αυγούστου στην αίθουσα του ΟΣΚ το βιβλίο τους με τίτλο "Το δικό μας Αχλάδι". 
Κάτοικοι του Αχλαδίου, της Ανατολικής Φθιώτιδας αλλά και της Λαμίας παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το αξιέπαινο συγγραφικό εγχείρημα 448 σελίδων με πλούσιο φωτογραφικό υλικό που αποτελεί απογραφή της ιστορίας του Αχλαδίου.
Στην ιδιαίτερα πρωτότυπη παρουσίαση του βιβλίου συμμετείχαν η κα Ελένη Φωτάκη,  η κα Πάβια Αργυρίου,η κα Ολυμπία Σελέκου,ο κος Περικλής Τσαμαντάνης με το γιο του Λευτέρη που συνόδευσε μουσικά την αφήγηση του πατέρα του,επίσης μουσικά ο γιος της κας Αργυρίου Θάνος Κουκούλης.Παρεμβάσεις έκαναν ο νεαρός Κωνσταντίνος Καραμήτσος,η κα Γιάννα Μπούρα και ο κος Δημήτρης Καραθεοδώρου.
Καλοτάξιδο!

Φωτογραφικό υλικό από stilida.com


















Και ένα ωραίο βίντεο από την παρουσίαση ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Κυριακή 9 Αυγούστου 2015: Ο Καραγκιόζης και το στοιχειωμένο δεντρί

Μια απολαυστική παράσταση Καραγκιόζη, προσφορά του Συλλόγου Αχλαδιωτών, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι μικροί μας φίλοι, την Κυριακή 9 Αυγούστου 2015. Ο αγαπημένος καραγκιοζοπαίχτης κ. Μιχάλης Χατζάκης, παρουσίασε την παράσταση "Ο Καραγκιόζης και το στοιχειωμένο δεντρί", οδηγώντας τους μικρούς, αλλά και μεγαλύτερους θεατές, σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στον μαγευτικό κόσμο του θεάτρου σκιών.


Σάββατο 8 Αυγούστου 2015: Περιφερειακό Θέατρο Καρδίτσας

     Το υπαίθριο και αυτοσχέδιο θεατράκι μας, δίπλα στο κτίριο του Συλλόγου Αχλαδιωτών, φιλοξένησε το Σάββατο 8 Αυγούστου 2015 το Περιφερειακό Θέατρο Καρδίτσας. Ο θίασος παρουσίασε με επιτυχία την κωμωδία του Δημήτρη Ρήτα «Του χωριού το Κοινοβούλιο», σε σκηνοθεσία του συγγραφέα και μουσική και τραγούδια του συνθέτη Χρήστου Νικολόπουλου.





Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αχλαδιωτών «Το Χρυσάμπελο(Κούμπαο)» έχει την τιμή να φιλοξενεί την Κυριακή 09 Αυγούστου 2015 και ώρα 20:30 στην πλατεία του Αχλαδίου,  έναν εξαιρετικό άνθρωπο και καλλιτέχνη, τον Κο Μιχάλη Χαντζάκη ο οποίος θα χαρίσει στους μικρούς αλλά και στους μεγάλους φίλους μας μια εξαιρετική θεατρική παράσταση σκιών με τίτλο:


Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ

ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΟ ΔΕΝΤΡΙ

(ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ)



            Το «Στοιχειωμένο δεντρί» συγκαταλέγεται στις αρχετυπικές παραστάσεις του ελληνικού θεάτρου σκιών. Διδάσκει σκηνική οικονομία και χαράσσει δρόμους στο μεγάλο κεφάλαιο των λαογραφικών παραστάσεων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι έχει αποσπάσει τις μεγαλύτερες διακρίσεις στα διεθνή φεστιβάλ μικροθεάτρου και ότι εξακολουθεί να συγκινεί όλες τις ηλικίες σε κάθε του παρουσίαση. Τα παιδιά συμπαρασύρονται από τη σφιχτοδεμένη του ροή και οι μεγάλοι από την ευρηματικότητα και δη την αποτελεσματικότητα της ελληνικής παράδοσης να ζωοποιεί έννοιες υπερβατικές. Πόσο πιο απόλυτα θα μπορούσαν να αποδοθούν το καλό και το κακό από τον άγγελο και το διάβολο; Πόσο πιο λιτά και φιλοσοφημένα χωρίς να χαθεί η ποιητική διάσταση των δρώμενων;      Όμως η δυναμική του έργου δεν περιορίζεται μόνο στους συμβολισμούς, επεκτείνεται και στην ουσία. Στο «Στοιχειωμένο Δεντρί» ο λαϊκός οίστρος σατιρίζει την καθημερινότητα με το δικό του καυστικό τρόπο. Σαν άλλος Αίσωπος καταφεύγει στην αλληγορία, μόνο που αντιστρέφεται η έννοια των γεγονότων. Εδώ τα ζώα δεν συμπεριφέρονται ως άνθρωποι, αλλά οι άνθρωποι ως ζώα. Και η μικρή αυτή αλλαγή εμπεριέχει μια διαπίστωση δυσοίωνη και άκρως πεσιμιστική. Παρ’ όλα αυτά, όμως, το στοιχείο της κάθαρσης θα αντιστρέψει το αναμενόμενο κακό και με τη συμμετοχή του Καραγκιόζη, του ανθρώπινου παράγοντα δηλαδή, το καλό θα θριαμβεύσει για άλλη μια φορά.

            Λίγα λόγια για το έργο

            Tα στοιχεία που απορρέουν από το «δεντρί» κρατάνε τη σκούφια τους από την αρχαϊκή εποχή με τις δρυΐδες ως ψυχή των δέντρων· αποκτούν δραματική χροιά από τους μίμους και παντόμιμους της ελληνιστικής εποχής, σκωπτική διάσταση από τους βυζαντινούς ομόλογούς τους και μεταλλάσσονται στη συνέχεια ως μια απλή φάρσα στον οθωμανικό Karagkioz,  για να καταλήξουν  ως λαϊκή θρησκευτική παρά-δοση στο νεοελληνικό θέατρο σκιών.

            Το « Στοιχειωμένο δεντρί» ως βασική πλέον παράσταση στο ρεπερτόριο των καραγκιοζοπαιχτών, εντάσσεται περίπου στα μέσα της δεύτερης δεκαετίας του 1900, αφού πρώτα αναβαθμίστηκε κι απέκτησε την τελική του μορφή στο πάλκο του Αντώνη Μόλλα. Η υπόθεσή του απλή: Ο Διάβολος ή Καλικάντζαρος, μια φορά το χρόνο αφήνει  τα τρίστρατα και τα πονηρά χαλάσματα για να κατοικήσει στο μεγάλο δεντρο της πλατείας. Αλλοίμονο σ’ αυτόν που θα περάσει τα μεσάνυχτα κάτω από τη φεγγαρόφωτη σκιά του. Αν είναι μόνος θα μεταμορφωθεί σε ζώο κι, αν τύχει να ‘χει και παρέα, κάποιος από τους δυο θα εξαφανιστεί. Όμως κι ο Διάολος έχει… το διάολό του, τον Καραγκιόζη.

                                                                                           

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

 Σύντομο βιογραφικό του Μ. Χαντζάκη 




Ο Μιχάλης Χατζάκης, Κωνσταντινουπολίτης στην καταγωγή, γεννήθηκε και σπούδασε στην Αθήνα. Πρωτογνώρισε τον «Καραγκιόζη» από τον παλιό μάστορα της τέχνης Γιώργο Κουτσούρη (καλλιτεχνική δράση 1911 – 1950) και κατόπιν μαθήτευσε για πολλά χρόνια στους μεγάλους καραγκιοζοπαίχτες Γιώργο Χαρίδημο (1924 – 1996) και Δημήτρη Μόλλα (1917 – 1987).

Δίδαξε στη Μέση Εκπαίδευση, στα Π.Ε.Κ Λαμίας, Καρπενησίου, Θήβας και Λειβαδιάς, στη δραματική σχολή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης και επί μία 20/ετία στα πανεπιστήμια A.Π.Θ, Θεσσαλίας και Μακεδονίας τα μαθήματα «θέατρο σκιών, παραμυθόδραμα» και  «λαϊκή υποκριτική».


ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ

Το «Ελληνικό Θέατρο Σκιών», συνέχεια και προέκταση του «Ελληνικού Θεάτρου Σκιών Λαμίας», ιδρύθηκε το 1982 από το Μιχάλη Χατζάκη και σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο γνωστά μικροθέατρα στην Ευρώπη. Διέσωσε και παρουσίασε ένα μεγάλο αριθμό παραστάσεων από τον παραδοσιακό «Καραγκιόζη» και έκανε γνωστή την Ελλάδα στο εξωτερικό κύρια με τις έντεχνες δημιουργίες του.

Σε ό,τι αφορά το παιδικό θέατρο εισήγαγε το παραμυθόδραμα προσαρμοσμένο στη δυναμική του θεάτρου σκιών και παράλληλα τα επικά δράματα που αφορούν κύρια τους μεγάλους.  

Από το 1982 διατηρεί μόνιμη χειμερινή αίθουσα, την πρώτη στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου σκιών, που πρωτοϊδρύθηκε στη Λαμία και συνεχίζει τη δράση της στην Χ.Α.Ν. Θεσσαλονίκης.

Στο διάστημα 1994 – 1998 αναβίωσε στο υπαίθριο θέατρο του Δήμου Ζωγράφου σπάνιες παραστάσεις και ξεχασμένα αριστουργήματα του κλασικού ρεπερτορίου, από την παραγωγική περίοδο 1910 – 1920. 

Μέχρι τώρα έχει δώσει πάνω από 2500 παραστάσεις. 

ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αχλαδιωτών «Το Χρυσάμπελο(Κούμπαο)» συνεχίζοντας τις καλοκαιρινές του εκδηλώσεις φιλοξενεί το Σάββατο 08 Αυγούστου 2015 και ώρα 20:30 στην πλατεία του Αχλαδίου, μια εξαιρετική θεατρική παράσταση.




Πρόκειται για την κωμωδία του Δημήτρη Ρήτα με τίτλο «Του χωριού το Κοινοβούλιο», σε σκηνοθεσία του συγγραφέα και μουσική και τραγούδια του γνωστού και καταξιωμένου συνθέτη Χρήστου Νικολόπουλου, έργο που, ως τώρα, το Περιφερειακό Θέατρο Καρδίτσας* παρουσίασε σε πάνω από 400 πόλεις και χωριά, σε όλη την Ελλάδα.

 Το καφενείο του χωριού είναι, κατά κάποιο τρόπο, το μικρό Κοινοβούλιο του χωριού. Στο «Κοινοβούλιο» λοιπόν αυτό, όλοι έχουν λόγο και μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα τη γνώμη τους για την τρέχουσα πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση και για όλα τα θέματα και τα προβλήματα που απασχολούν τους απλούς ανθρώπους. Επίσης, στο καφενείο συναντά κανείς τον Πρόεδρο του χωριού, τον Δήμαρχο, τον Δάσκαλο, τον Αγροφύλακα, τον Αγροτικό Γιατρό και τους συγχωριανούς του, να μιλήσει μαζί τους, να κουτσομπολέψει, κλπ. Είναι μία κωμωδία πολύ επίκαιρη, με άριστο θεατρικό κείμενο, με πλούσια στοιχεία επίκαιρης πολιτικής σάτιρας και άφθονα ηθογραφικά, εξαίρετες ερμηνείες από ταλαντούχους και πεπειραμένους ηθοποιούς, ωραία και λιτά σκηνικά και κοστούμια και με εξαίσια μουσική και τραγούδια του Χρήστου Νικολόπουλου. Σκορπά άφθονο και αβίαστο γέλιο, χωρίς ύβρεις και χυδαιολογίες και αρέσει πολύ σε όλους τους θεατές, μικρούς και μεγάλους. Η παράσταση, όπου προβλήθηκε, είχε μεγάλη απήχηση και επιτυχία.

Είναι έργο λαϊκό και πολύ επίκαιρο σήμερα. Μέσα από τις σκηνές του αναδεικνύονται και ήθη, έθιμα, νοοτροπία, χαρακτήρας, αντιλήψεις και προβλήματα των απλών ανθρώπων της ελληνικής επαρχίας.

Στίχοι τραγουδιών : Δημήτρης Ρήτας 

Σενάριο - σκηνοθεσία: Δημήτρης Απ. Ρήτας  

Μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος


Γενική Είσοδος 6€



ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Πραγματοποίησε 1.375 παραστάσεις στην Ελλάδα, στη Γερμανία και στην Ελβετία από το 1984 - 2014, συμβάλλοντας θετικά στην πολιτιστική αναβάθμιση της επαρχίας και στην αποκέντρωση και δίνοντας ώθηση στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξή της.
Ιδιαίτερη αξία έχουν οι παραστάσεις σε ορεινά και απομακρυσμένα χωριά των Αγράφων, Πίνδου, Ολύμπου, Όσσης, Οίτης, Χασίων, Παρνασσού, Χελμού, Ταϋγέτου, κλπ., στα οποία οι περισσότεροι κάτοικοί τους δεν είδαν άλλη φορά θέατρο στη ζωή τους, σε χωριά 25-50 κατοίκων, κυρίως τρίτης ηλικίας.
Επίσης, σπουδαία αξία έχουν οι παραστάσεις σε πόλεις σε όλη την Ελλάδα, όπως είναι η Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλος, Λάρισα, Λαμία, Φλώρινα, Ξάνθη, Διδυμότειχο, Σκύρος, Χίος, Κέρκυρα, Ηράκλειο Κρήτης, κλπ, σε αρχαία Θέατρα, όπως της Μαντίνειας (Τρίπολη) και παραστάσεις στη Γερμανία (Μόναχο, Νυρεμβέργη, κ.λ.π.) και στην Ελβετία (Λωζάννη, Ζυρίχη) κλπ, παραστάσεις που τονίζουν την αξία, το κύρος και τη φήμη του Θεάτρου, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Δ ι ά ν υ σ ε 3 9 0. 0 0 0 περίπου χιλιόμετρα, σε 621 πόλεις, χωριά, κλπ., σε όλη την Ελλάδα κι Ευρώπη. Πολλές από τις διαδρομές αυτές έγιναν σε επικίνδυνους χωματόδρομους της ελληνικής επαρχίας, και, κυρίως, σε βουνά με μεγάλα υψόμετρα και χαράδρες, σε πολλά νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου πελάγους.
Ψυχαγώγησε 8 9 0. 0 0 0 περίπου θεατές, κάθε ηλικίας κι επιπέδου, σε 616 πόλεις, χωριά, κλπ, σε όλη την Ελλάδα και Ευρώπη, με τις ηθογραφικές, κυρίως, κωμωδίες του Δημήτρη Απ. Ρήτα, έργα βραβευμένα με Πανελλήνια βραβεία.
Γι’ αυτό, το Περιφερειακό Θέατρο Καρδίτσας καθορίστηκε ως νομικό πρόσωπο που επιδιώκει πολιτιστικούς σκοπούς, σύμφωνα με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, ΦΕΚ 1522/17-10-2006.Το Περιφερειακό Θέατρο Καρδίτσας λειτουργεί ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που επιδιώκει πολιτιστικούς, κοινωνικούς και μορφωτικούς σκοπούς, 1984-2014. Δεν είναι δημοτικό και, ως εκ τούτου, δεν επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού, ούτε από τον Δήμο Καρδίτσας. Επιβιώνει από τη συνεργασία του με Δήμους και Πολιτιστικούς φορείς και από την αγάπη των θεατών του.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Πραγματοποίησε 1.375 παραστάσεις στην Ελλάδα, στη Γερμανία και στην Ελβετία από το 1984 - 2014, συμβάλλοντας θετικά στην πολιτιστική αναβάθμιση της επαρχίας και στην αποκέντρωση και δίνοντας ώθηση στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξή της.
Ιδιαίτερη αξία έχουν οι παραστάσεις σε ορεινά και απομακρυσμένα χωριά των Αγράφων, Πίνδου, Ολύμπου, Όσσης, Οίτης, Χασίων, Παρνασσού, Χελμού, Ταϋγέτου, κλπ., στα οποία οι περισσότεροι κάτοικοί τους δεν είδαν άλλη φορά θέατρο στη ζωή τους, σε χωριά 25-50 κατοίκων, κυρίως τρίτης ηλικίας.
Επίσης, σπουδαία αξία έχουν οι παραστάσεις σε πόλεις σε όλη την Ελλάδα, όπως είναι η Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλος, Λάρισα, Λαμία, Φλώρινα, Ξάνθη, Διδυμότειχο, Σκύρος, Χίος, Κέρκυρα, Ηράκλειο Κρήτης, κλπ, σε αρχαία Θέατρα, όπως της Μαντίνειας (Τρίπολη) και παραστάσεις στη Γερμανία (Μόναχο, Νυρεμβέργη, κ.λ.π.) και στην Ελβετία (Λωζάννη, Ζυρίχη) κλπ, παραστάσεις που τονίζουν την αξία, το κύρος και τη φήμη του Θεάτρου, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Δ ι ά ν υ σ ε 3 9 0. 0 0 0 περίπου χιλιόμετρα, σε 621 πόλεις, χωριά, κλπ., σε όλη την Ελλάδα κι Ευρώπη. Πολλές από τις διαδρομές αυτές έγιναν σε επικίνδυνους χωματόδρομους της ελληνικής επαρχίας, και, κυρίως, σε βουνά με μεγάλα υψόμετρα και χαράδρες, σε πολλά νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου πελάγους.
Ψυχαγώγησε 8 9 0. 0 0 0 περίπου θεατές, κάθε ηλικίας κι επιπέδου, σε 616 πόλεις, χωριά, κλπ, σε όλη την Ελλάδα και Ευρώπη, με τις ηθογραφικές, κυρίως, κωμωδίες του Δημήτρη Απ. Ρήτα, έργα βραβευμένα με Πανελλήνια βραβεία.
Γι’ αυτό, το Περιφερειακό Θέατρο Καρδίτσας καθορίστηκε ως νομικό πρόσωπο που επιδιώκει πολιτιστικούς σκοπούς, σύμφωνα με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, ΦΕΚ 1522/17-10-2006.

* Το Περιφερειακό Θέατρο Καρδίτσας είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα θέατρα της Ελλάδας. Λειτουργεί από το 1984 ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που επιδιώκει πολιτιστικούς, κοινωνικούς και μορφωτικούς σκοπούς.  Ιδρυτής και Διευθυντής του θεάτρου είναι ο Δημήτρης Απ. Ρήτας. Γράφει, σκηνοθετεί και παρουσιάζει με τους συνεργάτες του, κυρίως, ηθογραφικές κωμωδίες, έργα που τιμούν και προβάλλουν τη λαϊκή μας παράδοση.

        Στη μέχρι τώρα πορεία του, το Περιφερειακό Θέατρο Καρδίτσας   έχει να επιδείξει σημαντικούς πολιτιστικούς άθλους.  Πραγματοποίησε,   1.375 παραστάσεις στην Ελλάδα, στη Γερμανία και Ελβετία,   από το 1984 έως το 2014,  συμβάλλοντας θετικά στην πολιτιστική αναβάθμιση της επαρχίας και στην αποκέντρωση, δίνοντας παράλληλα ώθηση στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξή της.

Δ ι ά ν υ σ ε   390.000  περίπου χιλιόμετρα, σε όλη την Ελλάδα κι Ευρώπη. Πολλές από τις διαδρομές αυτές έγιναν σε επικίνδυνους χωματόδρομους της ελληνικής επαρχίας, και, κυρίως, σε βουνά με μεγάλα υψόμετρα και χαράδρες, σε πολλά νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου πελάγους.

Ψυχαγώγησε  890.000  περίπου θεατές, κάθε ηλικίας κι επιπέδου, σε 616 πόλεις, χωριά, κλπ, σε όλη την Ελλάδα και Ευρώπη, με τις ηθογραφικές, κυρίως, κωμωδίες του Δημήτρη Απ. Ρήτα, έργα βραβευμένα με Πανελλήνια βραβεία.

        Όλες οι παραστάσεις του Θεάτρου υπήρξαν εντυπωσιακές: Η πολυετής του  προσπάθεια  επαινείται από όλους, επώνυμους και ανώνυμους και χαρακτηρίζεται ως προσπάθεια «εθνικής σημασίας», λόγω του ότι προβάλλει τη λαϊκή μας παράδοση και έχει πολιτιστικό, κοινωνικό, ανθρωπιστικό και μορφωτικό χαρακτήρα.

        Επίσης, οι παραστάσεις του χαρακτηρίζονται «πολιτιστικές ιεραποστολές», λόγω της σημαντικής προσφοράς και της μεγάλης επικινδυνότητας σε ορεινά και απομακρυσμένα χωριά της πατρίδας μας κλπ..

        Γι’ αυτό, το Περιφερειακό Θέατρο Καρδίτσας καθορίστηκε ως νομικό πρόσωπο που επιδιώκει πολιτιστικούς σκοπούς, σύμφωνα με  κοινή απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Οικονομικών και Οικονομίας.

Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

ΚΥΥΡΙΑΚΗ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015: ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ

26 Ιουλίου 2015, παραμονή του Αγίου Παντελεήμονα.
Είχαμε όλοι την χαρά να βρεθούμε σε μια μουσική και χορευτική βραδιά που τίμησε τον λαϊκό μας πολιτισμό.
Μια φανταστική ορχήστρα, πολύς χορός και κέφι έκαναν την βραδιά αξέχαστη για όλους.