Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αχλαδιωτών «Το Χρυσάμπελο(Κούμπαο)» έχει την τιμή να φιλοξενεί την Κυριακή 09 Αυγούστου 2015 και ώρα 20:30 στην πλατεία του Αχλαδίου,  έναν εξαιρετικό άνθρωπο και καλλιτέχνη, τον Κο Μιχάλη Χαντζάκη ο οποίος θα χαρίσει στους μικρούς αλλά και στους μεγάλους φίλους μας μια εξαιρετική θεατρική παράσταση σκιών με τίτλο:


Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ

ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΟ ΔΕΝΤΡΙ

(ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ)



            Το «Στοιχειωμένο δεντρί» συγκαταλέγεται στις αρχετυπικές παραστάσεις του ελληνικού θεάτρου σκιών. Διδάσκει σκηνική οικονομία και χαράσσει δρόμους στο μεγάλο κεφάλαιο των λαογραφικών παραστάσεων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι έχει αποσπάσει τις μεγαλύτερες διακρίσεις στα διεθνή φεστιβάλ μικροθεάτρου και ότι εξακολουθεί να συγκινεί όλες τις ηλικίες σε κάθε του παρουσίαση. Τα παιδιά συμπαρασύρονται από τη σφιχτοδεμένη του ροή και οι μεγάλοι από την ευρηματικότητα και δη την αποτελεσματικότητα της ελληνικής παράδοσης να ζωοποιεί έννοιες υπερβατικές. Πόσο πιο απόλυτα θα μπορούσαν να αποδοθούν το καλό και το κακό από τον άγγελο και το διάβολο; Πόσο πιο λιτά και φιλοσοφημένα χωρίς να χαθεί η ποιητική διάσταση των δρώμενων;      Όμως η δυναμική του έργου δεν περιορίζεται μόνο στους συμβολισμούς, επεκτείνεται και στην ουσία. Στο «Στοιχειωμένο Δεντρί» ο λαϊκός οίστρος σατιρίζει την καθημερινότητα με το δικό του καυστικό τρόπο. Σαν άλλος Αίσωπος καταφεύγει στην αλληγορία, μόνο που αντιστρέφεται η έννοια των γεγονότων. Εδώ τα ζώα δεν συμπεριφέρονται ως άνθρωποι, αλλά οι άνθρωποι ως ζώα. Και η μικρή αυτή αλλαγή εμπεριέχει μια διαπίστωση δυσοίωνη και άκρως πεσιμιστική. Παρ’ όλα αυτά, όμως, το στοιχείο της κάθαρσης θα αντιστρέψει το αναμενόμενο κακό και με τη συμμετοχή του Καραγκιόζη, του ανθρώπινου παράγοντα δηλαδή, το καλό θα θριαμβεύσει για άλλη μια φορά.

            Λίγα λόγια για το έργο

            Tα στοιχεία που απορρέουν από το «δεντρί» κρατάνε τη σκούφια τους από την αρχαϊκή εποχή με τις δρυΐδες ως ψυχή των δέντρων· αποκτούν δραματική χροιά από τους μίμους και παντόμιμους της ελληνιστικής εποχής, σκωπτική διάσταση από τους βυζαντινούς ομόλογούς τους και μεταλλάσσονται στη συνέχεια ως μια απλή φάρσα στον οθωμανικό Karagkioz,  για να καταλήξουν  ως λαϊκή θρησκευτική παρά-δοση στο νεοελληνικό θέατρο σκιών.

            Το « Στοιχειωμένο δεντρί» ως βασική πλέον παράσταση στο ρεπερτόριο των καραγκιοζοπαιχτών, εντάσσεται περίπου στα μέσα της δεύτερης δεκαετίας του 1900, αφού πρώτα αναβαθμίστηκε κι απέκτησε την τελική του μορφή στο πάλκο του Αντώνη Μόλλα. Η υπόθεσή του απλή: Ο Διάβολος ή Καλικάντζαρος, μια φορά το χρόνο αφήνει  τα τρίστρατα και τα πονηρά χαλάσματα για να κατοικήσει στο μεγάλο δεντρο της πλατείας. Αλλοίμονο σ’ αυτόν που θα περάσει τα μεσάνυχτα κάτω από τη φεγγαρόφωτη σκιά του. Αν είναι μόνος θα μεταμορφωθεί σε ζώο κι, αν τύχει να ‘χει και παρέα, κάποιος από τους δυο θα εξαφανιστεί. Όμως κι ο Διάολος έχει… το διάολό του, τον Καραγκιόζη.

                                                                                           

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

 Σύντομο βιογραφικό του Μ. Χαντζάκη 




Ο Μιχάλης Χατζάκης, Κωνσταντινουπολίτης στην καταγωγή, γεννήθηκε και σπούδασε στην Αθήνα. Πρωτογνώρισε τον «Καραγκιόζη» από τον παλιό μάστορα της τέχνης Γιώργο Κουτσούρη (καλλιτεχνική δράση 1911 – 1950) και κατόπιν μαθήτευσε για πολλά χρόνια στους μεγάλους καραγκιοζοπαίχτες Γιώργο Χαρίδημο (1924 – 1996) και Δημήτρη Μόλλα (1917 – 1987).

Δίδαξε στη Μέση Εκπαίδευση, στα Π.Ε.Κ Λαμίας, Καρπενησίου, Θήβας και Λειβαδιάς, στη δραματική σχολή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης και επί μία 20/ετία στα πανεπιστήμια A.Π.Θ, Θεσσαλίας και Μακεδονίας τα μαθήματα «θέατρο σκιών, παραμυθόδραμα» και  «λαϊκή υποκριτική».


ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ

Το «Ελληνικό Θέατρο Σκιών», συνέχεια και προέκταση του «Ελληνικού Θεάτρου Σκιών Λαμίας», ιδρύθηκε το 1982 από το Μιχάλη Χατζάκη και σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο γνωστά μικροθέατρα στην Ευρώπη. Διέσωσε και παρουσίασε ένα μεγάλο αριθμό παραστάσεων από τον παραδοσιακό «Καραγκιόζη» και έκανε γνωστή την Ελλάδα στο εξωτερικό κύρια με τις έντεχνες δημιουργίες του.

Σε ό,τι αφορά το παιδικό θέατρο εισήγαγε το παραμυθόδραμα προσαρμοσμένο στη δυναμική του θεάτρου σκιών και παράλληλα τα επικά δράματα που αφορούν κύρια τους μεγάλους.  

Από το 1982 διατηρεί μόνιμη χειμερινή αίθουσα, την πρώτη στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου σκιών, που πρωτοϊδρύθηκε στη Λαμία και συνεχίζει τη δράση της στην Χ.Α.Ν. Θεσσαλονίκης.

Στο διάστημα 1994 – 1998 αναβίωσε στο υπαίθριο θέατρο του Δήμου Ζωγράφου σπάνιες παραστάσεις και ξεχασμένα αριστουργήματα του κλασικού ρεπερτορίου, από την παραγωγική περίοδο 1910 – 1920. 

Μέχρι τώρα έχει δώσει πάνω από 2500 παραστάσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου