Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΜΙΔΗΣ ΤΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΚΑΛΛΙΔΗ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αχλαδιωτών «Το Χρυσάμπελο (Κούμπαο)» τιμά τον Άγιο Γρηγόριο Καλλίδη, τον πρώτο Θρακιώτη Άγιο του 21ου αιώνα.
Στο πλαίσιο του εορτασμού, το πρωί του Σαββάτου 18 Οκτωβρίου 2014 θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Αχλαδίου όπου και θα εκφωνηθεί ομιλία από τον κ. Μαντζαβίνο Παντελή με θέμα «Η ιστορική και πνευματική διαδρομή του Αγίου Γρηγορίου Καλλίδη». Ο εορτασμός συμπίπτει με την επέτειο της ανακομιδής των μυροβόλων λειψάνων του Αγίου στη Θεσσαλονίκη, στις 20 Οκτωβρίου του 1979.
Στις 22 Μαΐου 2003, με πατριαρχική και συνοδική πράξη, έγινε η επίσημη κατάταξη του Αγίου Γρηγορίου στο αγιολόγιο της κατά Ανατολάς Ορθοδόξου Εκκλησίας και ορίσθηκε ως ημέρα μνήμης του η 25η Ιουλίου (ημέρα κοιμήσεώς του) και η 20η Οκτωβρίου (επέτειος της ανακομιδής του) ως δεύτερη εορτή του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Άγιος Γρηγόριος γεννήθηκε στις 24 Ιανουαρίου του 1844 στο Κούμβαο της επαρχίας Ηρακλείας της Ανατολικής Θράκης, τον τόπο από τον οποίο εκδιώχθηκαν οι πρόγονοι πολλών από τους κατοίκους του σημερινού Αχλαδίου της Ανατολικής Φθιώτιδας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου