Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΜΙΔΗΣ ΤΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΚΑΛΛΙΔΗ (ΣΥΝΕΧΕΙΑ)

Το Αχλάδι Ανατολικής Φθιώτιδας γιόρτασε την επέτειο της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Γρηγορίου Καλλίδη.
Το Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014, μια «καλοκαιρινή» μέρα μες στην καρδιά του φθινοπώρου, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αχλαδιωτών, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Αχλάδι, ο εορτασμός της μνήμης της ανακομιδής των λειψάνων του Κουμβαγιώτη Αγίου Γρηγορίου Καλλίδη, προστάτη των προσφύγων.
Το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία, στον Ι.Ν. του Αγίου Παντελεήμονος, τη...ν οποία παρακολούθησαν, εκτός από τους κατοίκους του χωριού μας και προσκυνητές από τον Κορινό Πιερίας, μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουμπαγιωτών Ανατολικής Θράκης «Ο Άγιος Γρηγόριος Καλλίδης».
Μετά το πέρας της λειτουργίας εκφωνήθηκε επίκαιρος λόγος από το ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Αχλαδιωτών και τωρινό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, κο Μαντζαβίνο Παντελή. Ο ομιλητής παρουσίασε ευσύνοπτα τα ορόσημα του ιστορικού και πνευματικού βίου του Αγίου Γρηγορίου και μετέδωσε στους παρισταμένους το πνεύμα και το νόημα του εορτασμού.
Εκτός των άλλων, ο κος Μαντζαβίνος αναφέρθηκε και στα εκκλησιαστικά κειμήλια των Κουμβαγιωτών, τη χειροποίητη ξυλόγλυπτη Σταύρωση και εικόνες αγίων, τα οποία μετέφεραν με ευλάβεια οι βίαια εκτοπισμένοι κάτοικοι του Κούμβαου, από την Ανατολική Θράκη στην Ανατολική Φθιώτιδα. Ανάμεσα σ' αυτά και το Άγιο Ευαγγέλιο, που διέσωσε μέσα στην εξελισσόμενη τραγωδία του διωγμού ο Κουμβαγιώτης ιερέας, Πατήρ Βογιατζόγλου Ανδρέας. Μάλιστα, οι παριστάμενοι είχαν την τύχη να προσκυνήσουν τα σπάνια αυτά χριστιανικά κειμήλια, καθώς τούτοι οι πνευματικοί θησαυροί τέθηκαν σε δημόσιο προσκύνημα, εξαιρετικά για την περίσταση
Ο εορτασμός ολοκληρώθηκε με την προσφορά άρτου και λουκουμιού στην εκκλησία, αλλά και καφέ, στα γραφικά ταβερνάκια της πλατείας του Αχλαδίου. Τέλος, Αχλαδιώτες και Κουμπαγιώτες του Κορινού, γευμάτισαν όλοι μαζί σε γνωστή ταβέρνα του χωριού μας, όπου απόλαυσαν, πέρα από τα εδέσματα, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Το χαρούμενο και γιορταστικό κλίμα συμπλήρωσαν μελωδικά η κα Παπαποστόλου Μαριάννα και ο κος Ανεστίδης Λάζαρος, οι οποίοι ερμήνευσαν a capella (χωρίς συνοδεία οργάνων) παλιά προσφυγικά τραγούδια από την Ανατολική Θράκη και τη Μικρά Ασία.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αχλαδιωτών αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά τους συλλειτουργούς ιερείς, τους Κουμπαγιώτες του Κορινού καθώς και τους κατοίκους του Αχλαδίου, που ευγενώς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας να τιμήσουμε τον πρώτο Θρακιώτη άγιο του 21ου αι., τον Άγιο Γρηγόριο Καλλίδη







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου